Περίοδος: Πώς να αντιμετωπίσεις τις Λιγούρες; [ΟΔΗΓΟΣ]

Στην καθημερινή μου διαιτολογική πράξη, όπως συμβαίνει και σε όλους τους συναδέλφους μου, αναλαμβάνω και παρακολουθώ, κυρίως, γυναίκες. Κάθε μήνα, μια σταθερή συζήτηση αφορά την ανησυχία σχετικά με την διατροφή τις ημέρες της περιόδου ή επιστημονικά, εμμήνου ρύσεως.

Όπως μου μεταφέρουν και οι ίδιες, προβληματίζονται τόσο για την αύξηση ή σταθεροποίηση του βάρους στη ζυγαριά, όσο και για την αυξημένη ανάγκη για γλυκό, που βιώνουν εκείνες τις ημέρες. Οι λιγούρες εμφανίζονται, συνήθως, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου αλλά και κατά την διάρκειά της. Δεν το βιώνουν στον ίδιο βαθμό κάθε μήνα, ενώ η ένταση για γλυκό δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες

Mark’s Ground studio στο Παγκράτι,Υμηττού 76, Αθήνα. Είμαστε εδώ με εξειδικευμένους συμβούλους διατροφής να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους προσωπικούς σας στόχους αλλάζοντας τη διατροφική σας συμπεριφορά, χωρίς στερήσεις και το πιο σημαντικό να ενημερωθείτε για τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρήσετε το αποτέλεσμα υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής!

Συμπτώματα Περιόδου

Τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, όπως η ευερεθιστότητα, η καταθλιπτική διάθεση, οι αλλαγές στην όρεξη, ο πόνος και το άγχος επηρεάζουν την ψυχολογία των γυναικών.

Επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι το 75-80% των γυναικών εμφανίζει συμπτώματα κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο.

Αρκετές γυναίκες μου περιγράφουν ότι νιώθουν «αδύναμες» εκείνες τις μέρες και τελικά ενδίδουν εύκολα στους γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς. Μια από τις πελάτισσές μου, ανέφερε το εξής

Όταν είναι “εκείνη η ώρα του μήνα” νιώθω ότι το στομάχι μου δεν κλείνει με τίποτα. Μπορώ να φάω και να φάω. Λαχταρώ επίσης τα γλυκά. Είναι φυσιολογικό;

Όταν είναι “εκείνη η ώρα του μήνα” νιώθω ότι το στομάχι μου δεν κλείνει με τίποτα. Μπορώ να φάω και να φάω. Λαχταρώ επίσης τα γλυκά. Είναι φυσιολογικό;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Είναι πολύ συνηθισμένο να αυξάνεται η όρεξη σου για ορισμένα τρόφιμα λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Παρακάτω θα σου εξηγήσω γιατί είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό.

Πως η έμμηνος ρύση (περίοδος) επηρεάζει την όρεξη;

Αρχικά θα ήθελα να σου εξηγήσω τι σημαίνει εμμηνόρροια ή περίοδος. Είναι μια φυσιολογική κολπική αιμορραγία, που εμφανίζεται ως μέρος του μηνιαίου κύκλου μιας γυναίκας. Ο μηνιαίος, αυτός, κύκλος ουσιαστικά προετοιμάζει το σώμα σου για την γονιμοποίηση και την κύηση μέσω διάφορων λειτουργιών. Μια από αυτές τις λειτουργίες είναι και η πάχυνση της επένδυσης του τοιχώματος της μήτρας (ενδομήτριο). Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η μήτρα αποβάλλει το ενδομήτριο, που συνοδεύεται από αιμορραγία.

Μόνο το 10-15% των γυναικών έχουν εμμηνοροϊκό κύκλο που διαρκεί ακριβώς 28 ημέρες.

Η διάρκεια του κύκλου μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και να κυμαίνεται από 25 μέχρι και 36 ημέρες. Ωστόσο, η μέση διάρκεια υπολογίζεται ότι είναι 28 ημέρες από την αρχή μιας έμμηνης ρύσης, μέχρι την αρχή της επόμενης. Η περίοδος διαρκεί συνήθως 3-5 ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 ημέρες.

Προεμμηνοροϊκό σύνδρομο (PMS)

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) εμφανίζεται κατά την ωχρινική φάση  και χαρακτηρίζεται από κλινικά, σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα του PMS περιλαμβάνουν:

 • αλλαγές στην όρεξη
 • αύξηση βάρους
 • κοιλιακό άλγος
 • πόνο στην πλάτη
 • κεφαλαλγία
 • πρήξιμο και ευαισθησία των μαστών
 • ναυτία
 • δυσκοιλιότητα
 • άγχος
 • ευερεθιστότητα και θυμό
 • κόπωση
 • ανησυχία
 • αλλαγές στη διάθεση και κλάμα

Περίπου το 47,8% των γυναικών, παγκοσμίως, πάσχει από προεμμηνοροϊκό σύνδρομο.

Είναι όντως φυσιολογικό να αυξάνεται η όρεξή σου τις ημέρες της περιόδου και αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά. Η περίοδος σχετίζεται άμεσα με τις ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν αρκετά διάφορες λειτουργίες του οργανισμού σου. Οι κυριότερες ορμόνες που σχετίζονται με την αύξηση της όρεξης κατά την περίοδο είναι η προγεστερόνη και η λεπτίνη.

Προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τον  οργανισμό σου και συγκεκριμένα από τις ωοθήκες και τον πλακούντα, κατά κύρια βάση. Είναι παράγωγο της γνωστής σε όλους χοληστερόλης και έχει πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα στο αναπαραγωγικό σύστημα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, κατά τον εμμηνοροϊκό κύκλο δημιουργείται μια επένδυση στα τοιχώματα της μήτρας, ώστε να προετοιμαστεί το σώμα για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Η προγεστερόνη συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία, καθώς είναι η ορμόνη που δημιουργεί  το πυκνό ενδομήτριο τοίχωμα.

Κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται, σηματοδοτώντας την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Maturitas, αποκάλυψε ότι παρατηρείται μέγιστη πρόσληψη τροφής κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο όταν τα επίπεδα προγεστερόνης είναι υψηλά. Ίσως με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεται το σώμα για τις επιπλέον ενεργειακές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, ο οργανισμός έχει ως σύμμαχό του μια άλλη ορμόνη, για να μπορέσει να αντισταθμίσει την αύξηση της όρεξης, που προκαλεί η προγεστερόνη.

Λεπτίνη

Ο σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή ονομάζεται λεπτίνη και είναι μια ορμόνη που παράγεται, κυρίως, από τον λιπώδη ιστό. Ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και το βάρος σώματος, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο:

 • στον σχηματισμό νέων αγγείων
 • στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 • στη γονιμότητα
 • στον σχηματισμό οστών

Τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνονται, επίσης, κατά το δεύτερο μισό του κύκλου και αυτή η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη, τείνει να καταστέλλει την επιθυμία για φαγητό. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξισορροπείται κάπως η αύξηση της όρεξης που προκαλείται από την προγεστερόνη.

Οι υγιείς ενήλικες γυναίκες εμφανίζουν διαφορετικές λιγούρες ανάλογα με τις κυκλοφορούσες ορμόνες των ωοθηκών και τις συγκεντρώσεις της λεπτίνης. Έτσι εξηγείται η διαφοροποίηση της επιθυμίας για φαγητό από κύκλο σε κύκλο και από γυναίκα σε γυναίκα.

Η επίδραση της Σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αύξηση της όρεξή σου. Συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες του σώματος όπως είναι η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, ο ύπνος, η πέψη κ.ά. . Κατά βάση, όμως, είναι γνωστή για την επίδραση της στη διάθεση, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευεξίας.

Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν, τότε επηρεάζεται αρκετά η διάθεση και η όρεξη. Επομένως, ο οργανισμός για να αντισταθμίσει την πτώση της διάθεσης θα προσπαθήσει να βρει τρόπους για να αυξήσει την σεροτονίνη. Έτσι, θα αναζητήσει υδατάνθρακες, οι οποίοι προκαλούν μια προσωρινή αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης.

Σε πολλές γυναίκες, τα επίπεδα σεροτονίνης παραμένουν σχετικά αμετάβλητα σε όλους τους κύκλους τους. Σε ορισμένες γυναίκες όμως, μειώνονται πριν από την έναρξη της περιόδου. Αυτό ίσως θα μπορούσε να εξηγήσει την έντονη επιθυμία για πηγές υδατανθράκων, όπως η σοκολάτα, τα γλυκά και τα πατατάκια, τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου σου. Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα σεροτονίνης, αλλά και τρυπτοφάνης που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η μείωση των επιπέδων σεροτονίνης είναι πιο πιθανόν να συμβεί σε γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή που είναι επιρρεπείς σε κατάθλιψη ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD).

Τι να κρατήσεις

Γενικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς και να αγχώνεσαι για την ζυγαριά κάθε φορά που περιμένεις περίοδο. Το φούσκωμα και το πρήξιμο που νιώθεις εκείνες τις μέρες είναι απολύτως φυσιολογικό και παροδικό, καθώς μετά από λίγες μέρες υποχωρεί. Όπως πάντα αναφέρω στο γραφείο ή στις on line συνεδρίες μου, Θα σου πρότεινα να αποφύγεις το ζύγισμα και τις μετρήσεις εκείνες τις ημέρες, καθώς μπορεί να απογοητευτείς από τα αποτελέσματα. Οι τιμές κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λίγο αυξημένες, κάτι που είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει. Να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και όχι σε προσθήκη λίπους.

Αυτό που θέλω να κρατήσεις είναι ότι δεν έγινε και κάτι αν αποφασίσεις να ενδώσεις στους γλυκούς πειρασμούς εκείνες τις ημέρες. Θέλω μόνο να ξέρεις ότι το κάνεις συνειδητά, μετριασμένα και το ευχαριστιέσαι. Να μην νιώθεις τύψεις και ενοχές, επειδή επέλεξες να φας μια σοκολάτα αντί για ένα μήλο. Στο επόμενο γεύμα ή σνακ, προσπάθησε να συνεχίσεις κανονικά το πρόγραμμα σου και να μην το βάζεις κάτω.

Το γεγονός ότι η περίοδος έχει συνδεθεί με τα γλυκά, τις σοκολάτες και διάφορα άλλα αποτελεί την μεγαλύτερη παγίδα. Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς την περίοδο ως μια δικαιολογία για να καταναλώσεις τέτοια τρόφιμα, που πολλές φορές γίνεται από συνήθεια και όχι επειδή το θέλεις. Σκέψου πρώτα ποιες είναι οι πραγματικές σου ανάγκες και έπειτα πράξε αναλόγως.

Ο κύριος στόχος μας είναι να προωθήσουμε την ευεξία και την υγιή άσκηση ως τρόπο ζωής. Καταφέρνουμε να συνδυάσουμε την προσωπικότητα και τις ανάγκες του ατόμου με τον πρωτοποριακό εξοπλισμό μας, μέσω προσαρμοσμένων σε εσάς προγραμμάτων από πιστοποιημένους personal trainers.

H ομάδα των MG θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε μέσα από ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής ή ευεξίας.Προσφέρονται ομαδικές και personal προπονήσεις από έμπειρους γυμναστές και προπονητές για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης,σας προσφέρουμε Κορυφαίες υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές.

Στο Mark’s Ground studio στο Παγκράτι σας προσφέρουμε ποικιλία προγραμμάτων και την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε ατομικά προγράμματα Personal training Pilates-Yoga-Stretching-Miha Bodytec-Rehabilitation-Nutrition αλλά και ομαδικά προγράμματα εκγύμνασης σε ολιγάριθμα τμήματα (1-4 άτομα ) για κάθε ηλικία και επιπεδο αθλούμενου!

  Κορυφαίες υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές. Βρείτε μας Υμηττού 76, Αθήνα,Παγκράτι ή κλείσε την πρώτη σου συνεδρία  Εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο